Лазанья – це справжня перлина італійської кухні, яка має багатовікову історію й бере свій початок з регіону Емілія-Романья. Страва складається з шарів тонкого тіста, чергуючись із соковитою м’ясною начинкою, ароматним соусом бешамель та сиром. Класична лазанья по-болонськи, яка відома у всьому світі, готується на основі соусу болоньєзе. З часом з’явилися численні варіації лазаньї – з овочами, морепродуктами чи навіть рікотою та шпинатом. Незважаючи на тривалість приготування, лазанья залишається улюбленою стравою для сімейних вечерь і святкових подій.
🍄🟫 Інгредієнти
- Листи для лазаньї – 12 шт.
- Фарш яловичий – 500 г
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатна паста – 3 столові ложки
- Консервовані помідори у власному соку – 400 г
- Часник – 2 зубчики
- Оливкова олія – 2 столові ложки
- Сіль – за смаком
- Чорний мелений перець – за смаком
- Орегано або італійські трави – 1 чайна ложка
- Сир (моцарела, пармезан) – 200 г
Для соусу бешамель:
- Вершкове масло – 50 г
- Борошно – 2 столові ложки
- Молоко – 500 мл
- Мускатний горіх – дрібка
- Сіль – за смаком
🥣 Кухонне устаткування
- Сковорідка
- Каструля
- Вінчик
- Обробна дошка
- Ніж
- Терка
- Форма для запікання
- Ложка або лопатка
📋 Етапи приготування
- Дрібно наріжте цибулю, моркву та часник, обсмажте на оливковій олії до м’якості.
- Додайте фарш, обсмажуйте до розсипчастого стану й зміни кольору.
- Вмішайте томатну пасту й консервовані помідори, посоліть, поперчіть, додайте орегано, тушкуйте 20–30 хвилин на середньому вогні.
- У каструлі розтопіть вершкове масло, додайте борошно та обсмажте до злегка золотистого кольору.
- Поступово вливайте молоко, постійно помішуючи вінчиком, варіть до загустіння, додайте сіль і мускатний горіх.
- Відваріть листи для лазаньї згідно з інструкцією на упаковці або використовуйте готові до запікання.
- На дно форми для запікання налийте трохи соусу бешамель, викладіть шар листів лазаньї.
- Додайте шар м’ясного соусу, трохи бешамелю і посипте тертим сиром.
- Повторюйте шари, закінчуючи листами лазаньї, соусом бешамель і щедрим шаром тертого сиру зверху.
- Випікайте лазанью в розігрітій до 180°C духовці приблизно 40–45 хвилин до рум’яної скоринки.
- Дайте лазаньї трохи охолонути перед нарізанням та подачею.
Смачного! Соковита та ароматна лазанья стане справжньою окрасою вашого столу й принесе справжнє гастрономічне задоволення.